Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Burger z zielonej soczewicy"
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20672
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 51
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5191
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 57
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20672
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 51
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5191
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 57
Składniki
1) Soczewicę zalej wodą i zostaw na przynajmniej 3 godziny. Następnie wypłucz, zalej 2 szklankami wody i ugotuj na miękko. Ugotowaną przełóż do miski.
2) Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, dodaj przyprawy oraz posiekany czosnek. Smaż, aż cebula się zarumieni. Przełóż wszystko do miski z soczewicą. Następnie dodaj drobno pokrojone tofu.
3) Zmiksuj masę blenderem, tak by pozostały grudki (masa nie musi być jednolita, burgery mają sprawiać wrażenie siekanych). Dodaj koncentrat z pomidorów. Na koniec posiekaj natkę i wsyp do masy. Wymieszaj, dopraw do smaku.
4) Uformuj w dłoniach burgery. Piecz ok. 30 minut (180 st. C). Po 15 minutach przewróć burgery na drugą stronę. Możesz też usmażyć je na patelni. Podawaj gorące, w bułce, z dodatkiem pikli, plasterkami pomidora, podsmażonymi pieczarkami, cebulą i ulubionym sosem.Źródło: Olivia