Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Burger z soczewicą i żółtym serem"
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 29
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 67
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1044
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 151
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 29
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 67
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1044
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 151
Składniki
Soczewicę gotujemy w niewielkiej ilości wody, aż będzie się rozpadać. Cebulę cukrową drobno siekamy i szklimy na oleju. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jajo, bułkę tartą, doprawiamy pieprzem i solą, wyrabiamy na gładką masę. Jeśli jest za rzadka, dosypujemy jeszcze trochę bułki. Formujemy kotlety, deliktanie obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
Sałatę myjemy i osuszamy. Obraną czerwoną cebulę i paprykę kroimy w cienkie plastry.
Bułki przekrawamy na pół i podpiekamy 2–3 minuty w piekarniku w 180oC.
Połówki ciepłych bułek smarujemy keczupem, układamy na nich liście sałaty, plasterki papryki, kotleciki z soczewicy, żółty ser i cebulę. Przykrywamy drugą częścią bułki i od razu podajemy.
Czas przygotowania 50 minut. Cena porcji ok. 2,60 złŹródło: Rewia