Buraczkowiec

Buraczkowiec
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Przepis Babci Stefci z Bieszczad na smaczny deser.

Składniki

  • Burak ćwikłowy 2 szt.
  • Mąka 1 szklanka
  • cukier 1 szklanka
  • Jajka 2 szt.
  • Olej 1/3 szklanki
  • Proszek do pieczenia ½ łyżeczki
  • Cynamon mielony 1 łyżeczka
  • Sok z cytryny 1 łyżka
  • Tłuszcz do formy
  • Wiórki kokosowe do formy

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Buraki umyć, obrać i zetrzeć na drobnej tarce. (tak aby otrzymać 1 szklankę) Przełożyć do miski, wsypać ½ szklanki cukru i resztę składników. Dodać żółtka , dokładnie wyrobić masę. Białka ubić na sztywno z resztą cukru, dodać do masy i delikatnie wymieszać łyżką. Gotowe ciasto przelać do przygotowanej foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez pół godziny.

Komentarze do przepisu (2)

gosiamamba 06 września
Witam - w składnikach jest dwa razy po 1 szklance mąki, a brak cukru - proszę poprawić, dziękuję i pozdrawiam
KulinarnaChwila 07 września
Pyszotka:)
Składniki
  • Burak ćwikłowy 2 szt.
  • Mąka 1 szklanka
  • cukier 1 szklanka
  • Jajka 2 szt.
  • Olej 1/3 szklanki
  • Proszek do pieczenia ½ łyżeczki
  • Cynamon mielony 1 łyżeczka
  • Sok z cytryny 1 łyżka
  • Tłuszcz do formy
  • Wiórki kokosowe do formy
Składniki