Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Buraczkowe placuszki z czosnkiem"
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 163
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 323
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 26
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 118
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 163
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 323
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 26
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 118
Składniki
Buraczki wyszoruj, każdy osobno zawiń w folię aluminiową. Piecz ok. godziny w temp. 190 st. Płatki owsiane drobno zmiel. Pestki słonecznika zrumień na suchej patelni, przesyp na talerz, wystudź. Upieczone buraczki wyjmij z folii, przestudź, polewając zimną wodą, obierz z łupinek. Poczekaj, aż dobrze wystygną i grubo je zetrzyj.
Buraczki wymieszaj z płatkami owsianymi i pestkami słonecznika. Wbij jajka. Ciasto przypraw do smaku czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny (ew. octem).
Na patelni rozgrzewaj porcję oleju. Nakładaj ciasto, formując placki. Usmaż je z obu stron. Osącz z tłuszczu. Udekoruj, np. grubo posiekaną dymką.Źródło: Tina