Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Buraczane kotleciki"
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3158
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 267
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3158
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 267
Składniki
Kaszę jęczmienną gotuj ok. 10 minut w lekko posolonej wodzie. Potem odstaw do wystudzenia. Pieczarki oczyść, grubo posiekaj, podsmaż na łyżeczce oleju. Buraki obierz z łupinek, pokrój w drobniutką kosteczkę albo zetrzyj na tarce o dużych otworach.
Rozdrobnione buraczki wymieszaj z pieczarkami, kaszą, sezamem oraz jajkiem. Do masy dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość przypraw tymiankiem, solą oraz szczyptą pieprzu. Dobrze wyrób.
Z masy buraczanej uformuj 4 owalne kotleciki. Ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Lekko spłaszcz je dłonią i posmaruj olejem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C. Piecz ok. 20 minut. Podawaj z ziemniakami albo wiejskim chlebem.
porcjeŹródło: Naj