Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Buraczana sałatka i śledź na bagietce"
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 485
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1587
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 66
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 162
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 381
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 106
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 485
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1587
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 66
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 162
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 381
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 106
Składniki
porcji, czas ok. 80 min; porcja – 240 kcal, cena 1,50 zł.
Buraki wyszoruj starannie pod bieżącą wodą, włóż do garnka z osolonym wrzątkiem i ugotuj do miękkości (45-60 minut). Odlej, pozostaw do ostudzenia, a potem obierz ze skórki i zetrzyj na tarce jarzynowej. Wyszorowane buraki możesz również upiec do miękkości w piekarniku.
Obierz umyte jabłko. Przekrój je na ćwiartki, usuń gniazdo nasienne. Miąższ poszatkuj drobno lub również zetrzyj na tarce, dodaj do buraków. Obierz czerwoną cebulę. Połowę pokrój w piórka, resztę posiekaj.
Posiekaną czerwoną cebulę dodaj do buraków z jabłkiem, wymieszaj. Połącz z łyżką majonezu. Przygotowaną sałatkę dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Ogórki konserwowe (lub kiszone) osącz z zalewy, pokrój w plasterki. Osączone filety śledziowe podziel na 6 kawałków. Jeśli śledzie są bardzo słone, włóż je wcześniej do miseczki z wodą lub mlekiem i pozostaw na dwie godziny do wymoczenia. Osącz.
Pszenną bagietkę przekrój wzdłuż, a następnie każdą połówkę pokrój na 3 kawałki. Na kawałkach pieczywa rozłóż sałatkę z buraków, plasterki ogórka oraz filety śledziowe. Kanapki dekoruj piórkami czerwonej cebuli oraz opłukanymi listkami natki.
. Sałatkę przygotuj dzień wcześniej i odstaw do lodówki.Źródło: Świat kobiety