Bułki kokosowe z orzechami ( Papatacze kokosowe )

Bułki kokosowe z orzechami ( Papatacze kokosowe )
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: KORAL
Bułeczki na greckim jogurcie kokosowym z kokosem i orzechami.

Składniki

  • Ciasto: mąka pszenna 500 g
  • 2 jajka
  • cukier 50 g
  • masło lub margaryna 80 g
  • drożdże 50 g
  • jogurt grecki kokosowy 100 ml
  • mleko 25-30 ml
  • szczypta soli
  • Nadzienie: orzechy i wiórki kokosowe 75 g
  • rodzynki 3 łyżki
  • jogurt grecki kokosowy 3-4 łyżki

Przygotowanie

  1. Wychodzi około 20 bułek.
    Rodzynki zalać gorącą wodą na 10-15 minut i odcedzić.
    Ciasto.
    Jogurt o temperaturze pokojowej.
    Masło rozpuścić i przestudzić.
    Rozkruszone drożdże zalać połową ciepłego mleka, wsypać łyżeczkę cukru i pozostawić do wyrośnięcia.
    Mąkę przesiać, wlać wyrośnięte drożdże z mlekiem.
    Pozostałe lekko ciepłe mleko wymieszać z jogurtem i przelać do miski z mąką.
    Dodać jajka roztrzepane z resztą cukru.
    Następnie dolewamy masło.
    Wyrabiamy ciasto aż będzie jednolite,elastyczne i gładkie.
    Ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (zajmie to około 1 godzinę).
    Nadzienie.
    Orzechy posiekać wymieszać z wiórkami, rodzynkami i jogurtem.
    Powstanie nam dość gęsta kruszonka.

  2. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części.
    Każdą wałkować w prostokąt grubości ok. 1/2 cm.
    Równomiernie rozłożyć nadzienie.
    Wzdłuż krótszego boku wycinać 3 cm paski i lekko zwijać je w rulony.
    Każdą bułkę lekko spłaszczyć i ułożyć na blasze z papierem.

  3. Uformowane bułki przykryć i odstawić do podrośnięcia.
    Piec w 190 C 16-21 minut.

Komentarze do przepisu (4)

SprytnaChochla 01 marca
Jakie śliczne!
KulinarnaChwila 01 marca
Pyszotka:)
Nevermore 01 marca
Mniami, na wieczór do cappuccino idealne :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Ciasto: mąka pszenna 500 g
  • 2 jajka
  • cukier 50 g
  • masło lub margaryna 80 g
  • drożdże 50 g
  • jogurt grecki kokosowy 100 ml
  • mleko 25-30 ml
  • szczypta soli
  • Nadzienie: orzechy i wiórki kokosowe 75 g
  • rodzynki 3 łyżki
  • jogurt grecki kokosowy 3-4 łyżki
Składniki