Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo łatwe do przygotowania bułki z dodatkiem dyni. Miękkie, intensywnie żółte i delikatne.
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 242
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 22
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13212
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 242
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 22
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13212
Składniki
Puree. Przeciąć dynię na pół, a następnie wybrać pestki i miękki miąższ. Pokroić dynię na mniejsze kawałki i obrać ze skóry. Włożyć dynię do garnka i zalać niewielką ilością wody.. Gotować na niewielkim ogniu przez około 30 minut, lekko odparowując wodę, aż będzie miękka. Zmiksować lub utłuc na puree, Można przechowywać w zamrażarce w woreczkach do mrożenia. Jeśli puree będzie zbyt rzadkie, należy lekko odlać wodę. Z drożdży, szczypty cukru i odrobiny letniego mleka zrobić zaczyn. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem i razem z płynnym zaczynem przelać do przesianej mąki.Dodać resztę składników i wyrobić dość gęste ale elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia . i.
Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz i podzielić na 15 równych części. Z każdej uformować w miarę równe i gładkie bułki. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut lub do czasu, aż wyraźnie urosną.
Następnie ponacinać każdą bułeczkę po bokach, aż do samego blatu wykonując 8 nacięć (środka nie przecinać ). W środek każdej bułki wcisnąć kawałek orzecha, a następnie bułki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w 180 C przez około 20-25 minut.