Bułki drożdżowe z jabłkami i kruszonką

Bułki drożdżowe z jabłkami i kruszonką
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Zapraszam na bułeczki drożdżowe. Tym razem z jabłkami. Takie domowe drożdżówki to coś pysznego. Mięciutkie i delikatne. W środku nadzienie jabłkowe z miodem i cynamonem. Oprócz wspaniałego smaku jest jeszcze ten cudowny zapach, który unosi się w kuchni podczas pieczenia...... Takie bułeczki świetnie się sprawdzą dla dzieci do szkoły. Szczerze polecam.

Składniki

  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 25 g. drożdży
  • 350 g. mąki pszennej tortowej
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • Nadzienie:
  • 600 g. jabłek
  • 2 łyżki miodu
  • na czubku łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka zimnej wody
  • Kruszonka:
  • 25 g. masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • Dodatkowo:
  • 1 żółtko do posmarowania bułek

Przygotowanie

  1. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
    Wrzucić do garnka i dodać miód. Podgrzewać na małym gazie, początkowo
    cały czas mieszając, aż puszczą sok, żeby się nie przypaliły. Dodać sok z cytryny i gotować, aż sok odparuje.
    Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą i wlać do jabłek. Wymieszać i wyłączyć gaz.
    Tak przygotowane jabłka odstawić do przestudzenia.

  2. Teraz można przygotować ciasto.
    Ciepłe mleko wlać do miski. Dodać drożdże i cukier.
    Wymieszać i zostawić na 15 minut. Następnie wsypać mąkę, sól, dodać olej i jajko.
    Wyrobić gładkie ciasto.
    Wierzch posypać mąką. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić
    do wyrośnięcia na około godzinę.
    Kiedy ciasto podwoi objętość przełożyć je na stolnicę i podzielić na 9 części.
    Każdą cześć ciasta rozpłaszczyć na placek. Na środek wyłożyć nadzienie i skleić.
    Uformować okrągłą, lub owalną bułeczkę.

  3. Gotowe bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Zostawić na 15-20 minut do napuszenia.

    W czasie kiedy bułki rosną możemy przygotować kruszonkę.
    Wszystkie składniki włożyć do miseczki i rozcierać palcami, aż zrobią się grudki.

    Bułeczki posmarować żółtkiem i posypać kruszonką.

  4. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 25 minut.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 24 września
Pyszności :)
Składniki
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 25 g. drożdży
  • 350 g. mąki pszennej tortowej
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • Nadzienie:
  • 600 g. jabłek
  • 2 łyżki miodu
  • na czubku łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka zimnej wody
  • Kruszonka:
  • 25 g. masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • Dodatkowo:
  • 1 żółtko do posmarowania bułek
Składniki