Drożdże zasypać cukrem, wlać ciepłe mleko,wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 20 minut.
Do miski wsypać mąkę, wbić jajka, dodać rozczyn i roztopione masło. Wyrobić delikatnie, odstawić w ciepłe miejsce na ok 1 h. Wyrośnięte Ciasto rozwałkować, ułożyć wydrylowane wcześniej czereśnie, zostawiająć ok 1 cm wolnego brzegu. Zwinąć jak roladę. Pokroić w paski ok 2 cm i ułożyć na blaszce z odstępami ściereczką i odstawić na ok 30 minut. Po tym czasie posmarować jajkiem i piec w 180 stopniach przez ok 30 minut.
POLEWA:
1/4 kostki masła rozpuścić, dodać 2 łyżki kakao i łyżkę miodu. Nie dopuścić do zagotowania. Kiedy wszystko się rozpuści dodać 2 łyżki mleka. Mieszać aby nie było grudek.
Gotowe drożdżówki polać polewą i posypać wiórkami