Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Bułeczkowy placek z truskawkami"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 104
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 148
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 32
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 133
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 104
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 148
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 32
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 133
Składniki
25 małych porcji • : 15 min • gotowanie: 15 min • pieczenie 10 min
Przygotuj rozczyn. W miseczce pokrusz drożdże, dodaj cukier, łyżkę mąki i tyle letniego mleka, by rozczyn miał gęstość śmietany. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło rozpuść w rondelku. Jajko i żółtka roztrzep widelcem.
Do miski wsyp resztę mąki, sól i cukier. Wlej rozczyn, resztę mleka i większość roztrzepanego jajka (odrobinę zostaw do posmarowania ciasta). Wszystko wymieszaj mieszadłami miksera. Pod koniec mieszania dodaj rozpuszczony i przestudzony tłuszcz.
Ciasto przełóż na oprószony mąką stół i zagniataj, aż zacznie odchodzić od rąk. Ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieć i podziel na 24 równych części. Prostokątną blachę o wymiarach 22 x 33 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Z każdego kawałka ciasta zrób placuszek, połóż na nim truskawkę i sklej jak knedla. Bułeczki ułóż w tortownicy i odstaw do podrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do nagrzanego pieca. Piecz w 170 st. C ok. 30 minut.Źródło: Olivia