Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne bułeczki o ciekawym kształcie i rewelacyjnym smaku zachwycą każdego :) Polecam
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1031
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 2301
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 66
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 122
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 68
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1031
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 2301
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 66
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 122
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 68
Składniki
Drożdże wkruszamy do miski, dodajemy łyżkę cukru i ciepłe mleko-mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Następnie dodajemy trochę mąki, mieszamy i odstawiamy do podrośnięcia drożdży. Masło rozpuszczamy i studzimy, dodajemy do wyrośniętych drożdży, dodajemy również jajka utarte z cukrem, cukier waniliowy oraz przesianą mąkę-zagniatamy ciasto-jak się klei to podsypujemy mąką. Ma byc pulchne, miękkie 0wyrabiamy je chwilę by się dobrze napowietrzyło. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Następnie urywamy kawałeczek z ciasta,rozpłaszczamy, dajemy nadzienie i tworzymy kulkę. z drugiego kawałka tworzymy długi wałek i owijamy nim kulkę
zaplatamy końce tak by powstały uszy.
Zajączki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem i pieczemy w temp 180 stopni na złoty kolor.
Ostudzone zajączki smarujemy lukrem i dekorujemy wedle życzenia.