bułeczki z wiśniami i serem

bułeczki z wiśniami i serem
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: anulka08
małe pyszne bułeczki do herbaty

Składniki

  • na ciasto:35 dag mąki pszennej tortowej + 2 łyżki do podsypywania 250 ml ciepłego mleka 3,5 dag świeżych drożdży 3 łyżki cukru 3
  • na nadzienie: twaróg gotowy zmielony 0,50kg, 1/2 szkl cukru, wanilia, 1 op. budyniu,. wymieszć. Wiśnie: mrożone 0,50kg. 4 łyżk

Przygotowanie

  1. Przygotować rozczyn: drożdże pokruszyć, dodać 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i połowę letniego mleka, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.

    W tym czasie do miski przesiać przez siteczko resztę mąki. Dodać resztę cukru, szczyptę soli i żółtka. Gdy drożdże wyrosną dodać do mąki i wlać resztę letniego mleka. Wyrobić ciasto przez kilka minut. Na koniec dodać bardzo miękkie masło i dalej wyrabiać przez kilka minut, aż ciasto będzie elastyczne, gładkie i lśniące. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.

  2. Ciasto podzielić na kilka części w/g uznania. rozwałkowac placuszki i na każdy nakładać twaróg, wiśnie (wcześniej zagotowane w/g przepisu na kisiel). można posmarowac białkiem po cieście i twarogu, ale nie koniecznie.

  3. upiec w 180 stp. na złoty kolor. Gotowe. Smacznego

Składniki
  • na ciasto:35 dag mąki pszennej tortowej + 2 łyżki do podsypywania 250 ml ciepłego mleka 3,5 dag świeżych drożdży 3 łyżki cukru 3
  • na nadzienie: twaróg gotowy zmielony 0,50kg, 1/2 szkl cukru, wanilia, 1 op. budyniu,. wymieszć. Wiśnie: mrożone 0,50kg. 4 łyżk
Składniki