Bułeczki z prażonymi jabłkami

Przepis dnia 2017-03-21
Bułeczki z prażonymi jabłkami
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
avatar Autor: Akademia
Bułeczki z prażonymi jabłkami to świetne połączenie puszystego ciasta drożdżowego i soczystych jabłek. Uważam, że są wygodniejsze od drożdżówek ponieważ całe nadzienie jest zamknięte w ich wnętrzu i pod wpływem ciepła nie rozpłynie się w śniadaniówce.

Składniki

  • 4 szklanki mąki pszennej (ok. 500 g)
  • 3 jaja
  • łyżka cukru
  • kostka masła
  • 3/4 szklanki mleka
  • 50 g drożdży
  • łyżeczka soli
  • 4 dorodne jabłka
  • Dodatkowo: mleko do posmarowania bułeczek oraz cukier puder i woda do sporządzenia lukru.

Przygotowanie

  1. Umyte jabłka obieram ze skórki, wycinam gniazda nasienne i tnę w kostki. Do garnuszka wlewam odrobinę wody i wrzucam pocięte jabłka. Prażę, aż lekko zmiękną i puszczą sok.

  2. Drożdże ucieram z łyżką mąki, a następnie zalewam ciepłym mlekiem. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łącze. Zaczyn przykrywam bawełnianą ściereczką i pozostawiam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

  3. Masło rozpuszczam w rondelku na wolnym ogniu i pozostawiam do przestudzenia. Jajka ucieram z cukrem i solą. Następnie dodaję wyrośnięty zaczyn i mąkę. Ciasto dokładnie wyrabiam, a następnie wlewam ciepłe masło. Wyrabiam tak długo, aż tłuszcz się wchłonie. Gotowe ciasto przykrywam i zostawiam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.


  4. Wyrośnięte ciasto przekładam na wysypaną mąką stolnicę. Formuję z niego placuszki na środku, których układam po łyżce prażonych jabłek. Następnie brzegi ciasta sklejam ze sobą w taki sposób, żeby powstały okrągłe bułeczki.


  5. Bułeczki pozostawiam pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok. 15 minut. Następnie smaruje je mlekiem i wkładam do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piekę ok. 25 minut na złoty kolor.
    Gotowe bułeczki możesz polukrować.

Składniki
  • 4 szklanki mąki pszennej (ok. 500 g)
  • 3 jaja
  • łyżka cukru
  • kostka masła
  • 3/4 szklanki mleka
  • 50 g drożdży
  • łyżeczka soli
  • 4 dorodne jabłka
  • Dodatkowo: mleko do posmarowania bułeczek oraz cukier puder i woda do sporządzenia lukru.
Składniki