Bułeczki z dynią według Ewy Wachowicz

Bułeczki z dynią według Ewy Wachowicz
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Ewa_Gotuje
Drożdżowe bułeczki z dodatkiem puree z dyni hokkaido. Przepis pochodzi z 437. odcinka programu "Ewa Gotuje".

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 25 g drożdży
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • ¾ szklanki mleka
  • 1 szklanka purée z dyni
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki imbiru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ⅓ łyżeczki soli
  • 2 łyżki masła
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • LUKIER POMARAŃCZOWY:
  • cukier puder – ile zabierze
  • sok z pomarańczy
  • DO PODANIA:
  • konfitura z pomarańczy

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać do miski. Zrobić dołeczek. Wkruszyć drożdże, dodać cukier, wlać ciepłe mleko. Delikatnie zamieszać, przykryć i zostawić w cieple na 15-20 minut.

  2. Po tym czasie dodać purée z dyni (wystarczy ją upiec i zmiksować, Hokkaido nie trzeba obierać). Wybić jajko. Przyprawić imbirem, cynamonem i solą. Wlać roztopione masło, dodać skórkę otartą z pomarańczy. Wyrobić. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.

  3. Po 1 ½ godziny ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę. Zagnieść. Ulepić 12 bułeczek. Ułożyć na blasze piekarnikowej z papierem do pieczenia.

  4. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 30 st. C. Gdy bułeczki urosną podnieść temp. do 180 st. C i piec przez 20-25 minut.

  5. Wystudzić i polukrować. Podawać z konfiturą z pomarańczy.

Składniki
  • 3 szklanki mąki
  • 25 g drożdży
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • ¾ szklanki mleka
  • 1 szklanka purée z dyni
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki imbiru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ⅓ łyżeczki soli
  • 2 łyżki masła
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • LUKIER POMARAŃCZOWY:
  • cukier puder – ile zabierze
  • sok z pomarańczy
  • DO PODANIA:
  • konfitura z pomarańczy
Składniki