Bułeczki scones

Bułeczki scones
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Ewa_gotuje
Szkockie bułeczki z przepisu Ewy Wachowicz to świetna propozycja na podwieczorek. Przepis pochodzi z 406. odcinka programu "Ewa Gotuje".

Składniki

  • 400 g mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki ksylitolu
  • ½ łyżeczki soli
  • 100 g masła
  • 100 g rodzynków
  • 2 jajka – roztrzepane i wymieszane z taką ilością mleka, by wypełniło całą szklankę

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać proszek do pieczenia, sól i ksylitol. Posiekać z zimnym masłem. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wlać mleko z jajkami, zostawiając trochę płynu do posmarowania wierzchu. Dodać rodzynki, wymieszać i wyrobić ciasto.

  2. Rozwałkować na grubość około 1 ½ - 2 cm. Szklanką lub pierścieniem wyciąć krążki. Ułożyć na blasze wyścielonej papierem i posmarować pozostałym mlekiem.

  3. Piec przez 15-20 minut w temp. 200 st. C.
    Podawać na ciepło lub na zimno – z masłem i konfiturą.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 23 listopada
Super przepis:)
Składniki
  • 400 g mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki ksylitolu
  • ½ łyżeczki soli
  • 100 g masła
  • 100 g rodzynków
  • 2 jajka – roztrzepane i wymieszane z taką ilością mleka, by wypełniło całą szklankę
Składniki