Bułeczki na letnie popołudnie z czarną porzeczką

Bułeczki na letnie popołudnie z czarną porzeczką
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: julkens
Pyszne drożdżówki, które piekłam pierwszy raz i udały się ;)

Składniki

Przygotowanie

  1. Stopić masło i pozostawić do ostygnięcia.

  2. Wszystkie składniki wyłożyc na blat, aby miały jednakową temperaturę.

  3. Z 2 jajek oddzielić białka, którymi potem posmarujemy bułeczki, natomiast 2 żółtka i 1 jajko całe użyjemy do wyrobienia ciasta.

  4. Wszystkie składniki (oprócz czarnych porzeczek) wymieszać razem w 1 misce i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (uwaga: ciasto nie podwoi swojej objętości, ale troszke urośnie, ja dałam mu na to 40 minut).

  5. Wysmarować blaszkę tłuszczem i wysypać bułką tartą.

  6. z ciasta formować placuszki- mi wyszło 10 sztuk. do środka wkładać po 1łyżce czarnych porzeczek i zalepiać brzegi, układać na blaszce. Można też dodawać do porzeczek wymieszaną bułkę tarta z cukrem-ilość ok. 1/2 łyzeczki na 1 bułeczkę, bułka wchłonie ewentualny sok, który puszczą porzeczki

  7. Każdą byłeczke posmarować z wierzchu białkiem.

  8. Piec 30-40 minut, w temperaturze 180 st. Celsjusza.

Komentarze do przepisu (3)

julkens 07 lipca 2010
niestety zdjęcie miało inne wymiary oryginalnie, dlatego jest rozciągnięte. Mimo wszystko życzę Smacznego :)
kuchcik 07 lipca 2010
ale i tak baardzo smakowicie wygląda :)
ina000 09 lipca 2010
uwielbiam czarne porzeczki, ciacho wygląda pysznie :)
Składniki
Składniki