Bułeczki maślane

Bułeczki maślane
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Idealne bułeczki na drugie śniadanie np. z dżemem

Składniki

  • Mąka pszenna - 600 g
  • Masło - 200 g
  • Drożdże - 50 g
  • Mleko - 1 1/4 szklanki
  • Cukier - 1/2 szklanki
  • Jajka kurze - 3 żółtka + 1 jajko oraz 1 jajko do posmarowania

Przygotowanie

  1. Mleko podgrzać lekko.Masło rozpuścić. Drożdże rozmieszać z 2 łyżkami cukru, wlać trochę mleka i dodać 3 łyżki mąki,wymieszać aby rozczyn miał konsystencję gęstej śmietany.Pozostawić do wyrośnięcia.

  2. 3 żółtka oraz 1 jajko ubić na puszysto z cukrem, dodać rozczyn, resztę mąki i mleka i dokładnie zagnieść ciasto aby odchodziło od garnka. Dodawać stopniowo masło i dalej wygniatać aż ciasto będzie sprężyste i elastyczne. Pozostawić do wyrośnięcia.

  3. Gdy ciasto podwoi objętość, podzielić na połowę. Każdą połowę na 8 części. Uformować bułeczki.

  4. Pozostawić aby podrosły. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Jajko rozkłócić i posmarować bułeczki. Wstawić je do piekarnika i piec 15 - 20 minut aż będą rumiane.

Składniki
  • Mąka pszenna - 600 g
  • Masło - 200 g
  • Drożdże - 50 g
  • Mleko - 1 1/4 szklanki
  • Cukier - 1/2 szklanki
  • Jajka kurze - 3 żółtka + 1 jajko oraz 1 jajko do posmarowania
Składniki