Bułeczki dyniowe – Jesienne liście z prażonymi jabłkami

Przepis dnia 2020-10-21
Bułeczki dyniowe – Jesienne liście z prażonymi jabłkami
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
Takie bułeczki przygotowałam na kolacje dla mojego małego smyka, wyszły idealne, delikatne i mega smaczne. Fajnie prezentują się na talerzu i możecie mi wierzyć na słowo, znikają bardzo szybko. Myślę, że to idealne połączenie, ciasto drożdżowe z puree z dyni i prażone jabłka… z cynamonem. Patrząc na obecną sytuacje raczej w tym roku nie pobiegamy po parku, więc chociaż na talerzu w ten sposób próbuje przemycić trochę jesieni.

Składniki

  • 10 szt.
  • Ciasto:
  • 450-500 g mąki pszennej luksusowej typ 550
  • 200 g puree z dyni
  • 60 g kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego
  • 40 ml ciepłej wody
  • 80 g cukru trzcinowego
  • pół łyżeczki soli
  • 25 g drożdży świeżych lub 7 g instant
  • 1 jajko
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • Nadzienie:
  • 4 jabłka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • cukier do smaku – dałam 40 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Dodatkowo:
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka

Przygotowanie

  1. Dynie umyć i osuszyć, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową, całość przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika na ok. 1 godz. i piec w temp. 180 C góra – dół, bez termoobiegu. Po wystygnięciu zdjąć miąższ dyni łyżką do miseczki, wyrzucając skórę. Przy pomocy blendera rozdrobnić upieczoną dynie na puree. Tak przygotowaną dynie można również mrozić.
    Do śmietany wlać ciepłą wodę, łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszać, następnie wkruszyć drożdże, jeszcze raz wymieszać i zasypać łyżką mąki. Odstawić na 10 – 15 min.
    Do miski przesiać przez sitko mąkę, wsypać cukier, sól, wymieszać. Zrobić dołek i wlać wyrośnięte drożdże, wbić jajko, puree z dyni najlepiej, żeby było ciepłe, ale nie gorące. Wlać ekstrakt z wanilii i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Jeżeli ciasto będzie się kleiło przy wyrabianiu dodać trochę więcej mąki, w trakcie wyrabiania wlać roztopione letnie masło. Wyrobione ciasto przykryć folią spożywczą, ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
    Gdy ciasto wyrasta można przygotować nadzienie. Jabłka umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne, pokroić w kosteczkę, u mnie taka grubsza kostka. Wrzucić do miski z 2 łyżkami wody i sokiem z cytryny, dobrze wymieszać, następnie przełożyć na patelnie, dodać cukier. Smażyć na dużym ogniu, często mieszając aż staną się miękkie, ale nie rozgotowane, zdjąć z ognia dodać cynamon i dokładnie wymieszać. Pozostawić do wystygnięcia.
    Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 równych części. Każdy kawałek uformować w kuleczkę, przykryć folią spożywczą i zostawić na 10 min. Po tym czasie z każdej kuleczki formujesz listek, a wygląda to tak.
    Bierzesz uformowaną kulkę i rozciągasz delikatnie ciasto tworząc prostokąt, nakładasz 2 łyżki nadzienia, zlepiasz jak pieróg, rozpłaszczasz dłonią, następnie składasz na pół i układasz na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
    Gdy uformujesz wszystkie kuleczki w ten sposób, nacinasz boki ciasta z obu stron nożyczkami tworząc listki. Przykryć powstałe listki folią spożywczą i odstawić na 15 min. do napuszenia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem i wstawić do nagrzanego piekarnika.
    Piec w temp. 180 C przez 15 min. do zarumienienia.

Komentarze do przepisu (6)

Maudie 13 października
Cudowne!
fafiatko 13 października
Wygladaja bajkowo!
SprytnaChochla 14 października
Prześliczne!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 10 szt.
  • Ciasto:
  • 450-500 g mąki pszennej luksusowej typ 550
  • 200 g puree z dyni
  • 60 g kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego
  • 40 ml ciepłej wody
  • 80 g cukru trzcinowego
  • pół łyżeczki soli
  • 25 g drożdży świeżych lub 7 g instant
  • 1 jajko
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • Nadzienie:
  • 4 jabłka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • cukier do smaku – dałam 40 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Dodatkowo:
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka
Składniki