Bułeczki drożdżowe z makiem i Nutellą

Bułeczki drożdżowe z makiem i Nutellą
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: agiza
Drożdżówki z makiem o nieco innym smaku. Polecam wszystkim miłośnikom kremu czekoladowego i nie tylko....

Składniki

  • CIASTO DROŻDŻOWE:
  • 500g mąki pszennej tortowej
  • 30g drożdży
  • 50g cukru
  • 2jajka + 1 do posmarowania bułek
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g masła
  • Szczypta soli
  • MASA MAKOWA :
  • 200g maku mielonego ale nie masy makowej z puszki *
  • 1/2 szklanki mleka
  • Sok z połowy cytryny lub pomarańczy
  • 1 słoik Nutelli
  • Dowolne bakalie jeśli lubimy u mnie rodzynki i orzechy

Przygotowanie

  1. Przrygotowujemy ciasto:
    Połowę mąki przesiewamy do miski. Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku z dodatkiem 3 łyżek cukru. Mieszamy z mąką. Zaczyn przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 15 min. Resztę mąki przesiewamy do większej miski dodajemy wyrośnięty zaczyn całe jajka sól i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania wlewamy roztopione letnie masło. Wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto. Gdy zacznie odstawać od ręki nakrywamy ściereczką odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1,5 godz aż podwoi swoją objętość.

  2. MASA MAKOWA:1/2 szklanki mleka zagotować. Do wrzącego mleka dodać zmielony mak wymieszać i chwilę pogotować. Następnie zdejmujemy garnek z ognia. Lekko studzimy. Dodajemy krem Nutella ilość do smaku ja dałam 4 kopiate łyżki. Doprawiamy sokiem z cytryny lub pomarańczy ewentualnie może być olejek pomarańczowy lub inny i jeśli chcemy bakalie .

    * Do tych drożdżówek używam maku zmielonego z torebki. Jest do kupienia w sklepach mak mielony bez żadnych dodatków. Nie polecam gotowej masy makowej z puszki , bo jest dość słodka a dodatek Nutelli zwiększy jeszcze zawartość cukru.

  3. Ciasto wałkujemy na prostokąt smarujemy masą makową i zawijamy w roladę. Potem kroimy w plastry o szerokości ok 4 cm. Bułeczki smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy w temp. 180° C na zloto. Czas pieczenia w zależności od piekarnika. Smacznego.

Komentarze do przepisu (2)

Maudie 15 maja
Świetne bułeczki:)
agiza 15 maja
Dziękuję za miłe słowa:)
Składniki
  • CIASTO DROŻDŻOWE:
  • 500g mąki pszennej tortowej
  • 30g drożdży
  • 50g cukru
  • 2jajka + 1 do posmarowania bułek
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g masła
  • Szczypta soli
  • MASA MAKOWA :
  • 200g maku mielonego ale nie masy makowej z puszki *
  • 1/2 szklanki mleka
  • Sok z połowy cytryny lub pomarańczy
  • 1 słoik Nutelli
  • Dowolne bakalie jeśli lubimy u mnie rodzynki i orzechy
Składniki