Bułeczki drożdżowe z dżemem

Bułeczki drożdżowe z dżemem
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Pyszne mięciutkie bułeczki z domową konfiturą idealne na śniadanie.

Składniki

  • pół kilograma mąki pszennej
  • 1/4 kostki swieżych drożdży
  • szklanka mleka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 5 łyżek cukru
  • 2 żółtka
  • 50 g masła lub margaryny
  • dżem lub konfitura
  • białko

Przygotowanie

  1. Masło rozpuścić i odstawić do ostudzenia.
    1/4 szklanki mleka podgrzać, rozpuścić w nim drożdże, dodać łyżeczkę cukru i 2-3 łyżeczki mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.


    Mąkę i cukier wymieszać, dodać zaczyn drożdżowy, pozostałe mleko oraz żółtka, wyrabiać ciasto. Pod koniec wyrabiania dodac roztopione masło. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.

    Wyrosnięte ciasto podzielić na równe części i uformować kulki. Każdą kulkę rozpłaszczyć i nałożyć około łyżeczkę dżemu. Brzegi ciasta zlepić i znowu delikatnie uformować kulkę. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić w ciepłe miejsce na kolejne pół godziny. Gdy wyrosną posmarować białkiem.

    Piec około 20-25 minut w temperaturze 200 stopni.

    Smacznego :)

Składniki
  • pół kilograma mąki pszennej
  • 1/4 kostki swieżych drożdży
  • szklanka mleka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 5 łyżek cukru
  • 2 żółtka
  • 50 g masła lub margaryny
  • dżem lub konfitura
  • białko
Składniki