buleczki drozdzowe

buleczki drozdzowe
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: mysz204
pycha;)

Składniki

Przygotowanie

  1. Wymieszać mleko, cukier, jajko i żółtko. Dodać mąkę wymieszaną z suchymi drożdżami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn), masło i sól. Wyrobić gładkie, elastyczne, nie klejące ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieść i podzielić na 9 równych części. Uformować w okrągłe bułeczki, ułożyć na blaszce w sporych odległościach od siebie. Przykryć, pozostawić w cieple do podwojenia objętości. Gdy bułeczki się wystarczająco napuszą, dnem szklanki zrobić w każdej wgłębienie, przyciskając szklankę mocno, praktycznie do samej blaszki (ciasto powinno być cienkie w tym miejscu)j, na końcu włożyć truskawki. Bułeczki posmarować jajkiem, posypać hojnie kruszonką.

Komentarze do przepisu (2)

princessrenia 06 września 2012
ile swiezych drozdzy?
mysz204 13 września 2012
jest w przepisie- 12 gram.
Składniki
Składniki