Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniałe na drugie śniadanie lub podwieczorek.
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36028
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 169
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 304
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 366
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36028
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 169
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 304
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 366
Składniki
2 łyżki mąki sparzyc częścią mleka.
Żółtka roztrzepac z cukrem, dodac olejek.
Pokruszone drożdże rozrobic z łyżeczką cukru i 1/2 szklanki ciepłego mleka. Odstawic w ciepłe miejsce aż podwoją swoją objętośc.
Do mąki dodac sparzoną, żółtka, drożdże, wymieszac, dodawac mleko i wyrobic na gładką masę. Gdy powstaną pęcherze dodawac masło. Dokładnie wyrobic. Przykryc ściereczką, odstawic w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 h (musi się podwoic).
PRZYGOTOWAĆ KRUSZONKĘ: mąkę wymieszać z cukrem i roztopionym masłem.
Z gotowego ciasta formujemy małe kształtne kule nadziane marmoladą. (By ciasto nie przyklejało się do rąk natłuszczamy dłonie ciepłym tłuszczem.) Układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawiamy na jakiś czas do wyrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajem, posypujemy kruszonką.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni na złoty kolor. Smacznego.