Budyniowo-kokosowe ciasteczka.

Budyniowo-kokosowe ciasteczka.
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: babeczka35
Te ciasteczka są pyszne, takie piaskowe, wprost rozpływają się w ustach. Zapewniam, że na jednym się nie skończy. Polecam na podwieczorek, poczęstunek czy na piknik.

Składniki

  • Ciasto:
  • półtorej szklanki mąki tortowej
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • Dodatkowo:
  • mąka pszenna do posypania stolnicy

Przygotowanie

  1. Składniki na ciasto przekładamy do miski.

  2. Następnie zagniatamy ciasto.

  3. Odrywamy kawałki i formujemy z nich kulki o wielkości orzecha włoskiego.


  4. Układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Między kulkami zachowujemy odstępy ponieważ urosną.


  5. Pieczemy do zrumienienia przez około 20 - 25 minut w temperaturze 180 stopni.

  6. Podajemy i smacznego życzę.


    Moje rady:
    Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
    Z przepisu wychodzi 2 blaszki ciasteczek.



Komentarze do przepisu (18)

SlodkoSlodka83 05 maja 2019
Pyszne ciacha :-)
fafiatko 05 maja 2019
Pyszne ciasteczka, jeszcze w takiej pieknej aranzancji!
kuchmariola63 05 maja 2019
Do takich ciasteczek szklanka gorącej czekolady :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Ciasto:
  • półtorej szklanki mąki tortowej
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • Dodatkowo:
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
Składniki