Budyniowiec z czarną porzeczką

Budyniowiec z czarną porzeczką
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Murena
Super szybkie i smaczne ciasto bez pieczenia

Składniki

  • 300g herbatników
  • dżem z czarnej porzeczki ok.400g
  • 750ml mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 200g masła
  • dodatkowo 3 łyżki mleka
  • ok.250g białej czekolady

Przygotowanie

  1. Foremkę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia i na spód dajemy herbatniki.
    W pół szklanki mleka rozpuszczamy budynie a resztę mleka zagotowujemy.Do mleka wsypujemy łyżkę cukru i wlewamy rozpuszczony budyń.Chwilę gotujemy cały czas mieszając.Budyń nie wyjdzie zbyt gęsty więc proszę się nie przejmować :).
    Do gorącego budyniu wsypujemy galaretki,mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.

    Miękkie masło miksujemy do uzyskania puszystej masy i stopniowo dodajemy zimny budyń i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
    Na wyłożone na blaszce herbatniki wykładamy masę budyniową i następną warstwę herbatnikow.
    Następnie na warstwie herbatników rozsmarowujemy dżem i przTrzy łyżki mleka wlewamy do rondelka i dodajemy połamaną białą czekoladę :).Rozpuszczamy i polewamy tą polewą ciasto.Następnie wkładamy ciasto do lodówki na kilka godzin.Najlepiej smakuje na następny dzień.ykrywamy kolejną warstwą herbatników.
    SMACZNEGO!!!

Komentarze do przepisu (2)

smacznie_na_talerzu 03 sierpnia
Kiedyś je robiłam, jest przepyszne!
KulinarnaChwila 04 sierpnia
Pyszotka:)
Składniki
  • 300g herbatników
  • dżem z czarnej porzeczki ok.400g
  • 750ml mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 200g masła
  • dodatkowo 3 łyżki mleka
  • ok.250g białej czekolady
Składniki