Budyniowiec z bananem na zimno

Budyniowiec z bananem na zimno
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Kasiek189
Bardzo łatwe i szybkie ciasto z budyniu bez pieczenia.

Składniki

  • 3 szklanki mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 budyń czekoladowy
  • 1 galaretka cytrynowa lub pomarańczowa
  • 2 banany
  • dosłodzić wedle uznania
  • na spód wedle uznania: naleśnik/biszkopty/herbatniki

Przygotowanie

  1. Mleko musimy podzielić na dwie warstwy czyli jedna warstwa to 1 szklanka do gotowania i pół szklanki do rozpuszczenia. Galaretkę dzielimy na pół.

  2. warstwa czekoladowa
    Do garnka wlewamy 1 szklankę mleka, dosładzamy i gotujemy. W pół szklanki zimnego mleka rozpuszczamy budyń i wlewamy do gotującego się mleka razem z połową galaretki. Mieszamy dokładnie, odstawiamy, aby ostygło.
    Formę (18 lub 20) wykładamy folią spożywczą, na spód układamy naleśnika lub biszkopty i wylewamy budyń. Układamy banana pokrojonego w talarki i wkładamy do lodówki.

  3. warstwa waniliowa
    Ta sama procedura co wyżej, tylko bez banana. Ewentualnie możecie go dać również na wierzch wedle uznania.
    Wkładamy do lodówki na parę godzin, aby ciasto stężało. Ja dodatkowo wierzch posypałam kakao.

Komentarze do przepisu (1)

Nevermore 20 września 2020
Przepis BAJKA, pyszności :))
Składniki
  • 3 szklanki mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 budyń czekoladowy
  • 1 galaretka cytrynowa lub pomarańczowa
  • 2 banany
  • dosłodzić wedle uznania
  • na spód wedle uznania: naleśnik/biszkopty/herbatniki
Składniki