Budyniowiec waniliowy z brzoskwinią

Budyniowiec waniliowy z brzoskwinią
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Kasiek189
Kruche ciasto z budyniem waniliowym i soczystą brzoskwinią. Przepis na dużą blachę.

Składniki

  • ciasto
  • 3 szklanki mąki
  • 250 g masła zimnego
  • 3 jajka
  • szklanka słodzika/cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany
  • masa
  • 3 szklanki mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 galaretka cytrynowa
  • mała puszka brzoskwiń lub 3 świeże

Przygotowanie

  1. ciasto
    Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy je na 2 części. Jedna większa na spód i mniejsza na kruszonkę z wierzchu. Schładzamy w zamrażarce.

  2. masa
    W szklance mleka rozpuszczamy budynie a 2 szklanki zagotowujemy. Dodajemy budynie z galaretką, dokładnie mieszamy i studzimy.
    Brzoskwinie kroimy w kostkę ( te w puszki dobrze odsączcie z wody).

  3. Dużą blachę (25x35) wykładamy papierem do pieczenia i ścieramy na tarce o dużych oczkach większą część ciasta. Wykładamy budyń (jeszcze lekko ciepły, aby grudek nie było przy rozprowadzaniu). Na wierzch układamy brzoskwinie i na koniec ścieramy resztę ciasta.
    Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni 45 minut. Upieczone posypujemy cukrem pudrem.

Składniki
  • ciasto
  • 3 szklanki mąki
  • 250 g masła zimnego
  • 3 jajka
  • szklanka słodzika/cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany
  • masa
  • 3 szklanki mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 galaretka cytrynowa
  • mała puszka brzoskwiń lub 3 świeże
Składniki