Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Budyniowe ślimaczki"
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1040
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1232
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 12599
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1040
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1232
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 12599
Składniki
Ubij pianę z jajek i żółtka. Stopniowo wmiksuj cukier puder. Następnie wmieszaj lekko przesianą mąkę i kakao. Ciasto rozsmaruj równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez około 12 minut.
Upieczony placek zdejmij ostrożnie z blachy, razem z papierem. Połóż go na czystej ściereczce oprószonej cukrem pudrem, wierzchnią stroną w dół (nie zdejmuj papieru). Zwiń ciasto w roladę i pozostaw do ostygnięcia.
Wymieszaj w mleku proszek budyniowy z cukrem i ugotuj gęsty budyń. Następnie odczekaj, aż ostygnie, a potem ubij go razem z miękkim masłem. Wmieszaj do budyniu truskawki pokrojone w drobne kawałki. Rozwiń wystudzony korpus, zdejmij papier i posmaruj ciasto kremem. Zawiń z powrotem w roladę i wstaw do lodówki, żeby całość stężała.
Po wyjęciu pokrój roladę na plastry o grubości ok. 3 cm. Z każdego kawałka odwiń koniec i ozdób go kawałkami truskawek pokrojonych w pałeczki, zamoczonych najpierw w ciemnej, a potem w białej polewie czekoladowej.
Czas przygotowania: 60 minut. Cena porcji: ok. 5 zł. Kalorie: porcja 334 kcal.Źródło: Na żywo