Budyniowe placuszki waniliowe z jabłkiem

Budyniowe placuszki waniliowe z jabłkiem
> 5-6 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Stavi
Jeszcze się taki nie narodził żeby mu nie smakowały ;)

Składniki

  • jajka 2 sztuki
  • cukier 1 łyżka
  • mąka tortowa 1,5 szklanki
  • budyń waniliowy 1 opakowanie
  • sól 1 szczypta
  • cukier puder
  • cukier wanilinowy 1 opakowanie
  • mleko ok. 1 szklanka
  • jabłka antonówka 3 sztuki
  • olej rzepakowy

Przygotowanie

  1. Białka ubić mikserem ze szczyptą soli na bardzo sztywno, wsypać budyń, cukier wanilinowy, cukier, mąkę, dodać żóltka, wlać mleko i mikserem połączyć składniki.


  2. Jabłka powinny być bardzo cienko pokrojone.
    Jabłka obrać ze skórki, pokroić na cienkie kawałeczki, wsypać do ciasta i łyżką wymieszać.


  3. Olej rzepakowy musi być bardzo mocno rozgrzany.
    Na bardzo gorącym oleju smażyć nie duże porcje placuszków na złocisto z każdej strony, odkładać na ręcznik papierowy a potem na talerz.

  4. Placuszki są również smaczne bez jabłek.

Komentarze do przepisu (5)

slodkisentyment 05 lutego 2019
Podoba mi się ten budyniowy dodatek :) Tak jeszcze nie próbowałam :) Super :)
Nevermore 05 lutego 2019
Placki z jabłkami są pyszne i ... właśnie dziś będą u nas na obiad ;) Na pewno zostanie, też i coś na... Czytaj całość »
Placki z jabłkami są pyszne i ... właśnie dziś będą u nas na obiad ;) Na pewno zostanie, też i coś na później, bo takich pyszności trzeba zawsze dużo zrobić :)
Maudie 05 lutego 2019
Super pycha!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • jajka 2 sztuki
  • cukier 1 łyżka
  • mąka tortowa 1,5 szklanki
  • budyń waniliowy 1 opakowanie
  • sól 1 szczypta
  • cukier puder
  • cukier wanilinowy 1 opakowanie
  • mleko ok. 1 szklanka
  • jabłka antonówka 3 sztuki
  • olej rzepakowy
Składniki