budyniowe ciasto z rabarbarem...

budyniowe ciasto z rabarbarem...
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: izaa_a
bardzo smaczne ciasto; fajnie wyczuwalny jest smak budyniu ja dodałam śmietankowy ale i waniliowy może być Ciasto na pewno powtórzę z różnymi owocami...uprzedzając pytania nie ma znaczenia czy budynie będą małe czy duże oraz z cukrem czy bez

Składniki

  • 200 g masła o pokojowej temperaturze
  • 150 g cukru
  • 200 g mąki
  • 6 łyżek śmietany (temperatura pokojowa)
  • 4 jajka (temperatura pokojowa)
  • 3 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3-4 długie łodygi rabarbaru
  • 3 łyżki ekstraktu waniliowego

Przygotowanie

  1. Przygotować okrągłą formę o średnicy 24 cm. Miękkie masło utrzeć z cukrem do białości. Dodawać po jednym jajku i dalej ucierać.

  2. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym. Do masła wmiksować ekstrakt waniliowy i dodawać na przemian mąkę z proszkami i śmietanę, zaczynając i kończąc na mące.

  3. Dodać do masy pokrojony w kostkę rabarbar i delikatnie wymieszać. Przelać ciasto do przygotowanej wcześniej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika.


    Piec ok. 50 minut w 180 stopniach. Wystudzone ciasto obficie posypać cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (7)

Konto usunięte 08 maja 2014
Ściągam przepis na to ciacho, uwielbiam takie.
Doloressss 13 maja 2014
zapisuję sobie przepis :) Śmietana ma być kwaśna, słodka czy bez różnicy?
izaa_a 13 maja 2014
Doloress bez roznicy ja dodaję jaką mam ;)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 200 g masła o pokojowej temperaturze
  • 150 g cukru
  • 200 g mąki
  • 6 łyżek śmietany (temperatura pokojowa)
  • 4 jajka (temperatura pokojowa)
  • 3 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3-4 długie łodygi rabarbaru
  • 3 łyżki ekstraktu waniliowego
Składniki