Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Budyń z sosem karmelowym"
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 38
Kwiaty czarnego bzu są pełne witamin i substancji odżywczych, które znakomici...
Odsłon: 33
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 71
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 38
Kwiaty czarnego bzu są pełne witamin i substancji odżywczych, które znakomici...
Odsłon: 33
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 71
Składniki
Połowę mleka wlej do garnka, dodaj masło, zagotuj. Do pozostałego mleka dodaj żółtka, cukier, cukier wanilinowy oraz mąkę ziemniaczaną. Zmiksuj mikserem na gładką masę. Gdy mleko w garnuszku zacznie wrzeć, garnek zestaw z ognia i powoli (ciągle mieszając) wlej masę żółtkową. Gotuj na małym ogniu, aż całość zgęstnieje. Ciepły budyń przełóż do silikonowych foremek lub małych miseczek. Gdy przestygnie, wstaw do lodówki, by dobrze stężał.
Przygotuj sos. Do rondelka wsyp cukier. Podgrzewaj na małym ogniu, mieszając aż się roztopi i zbrązowieje. Garnek zestaw z ognia. Ciągle mieszając trzepaczką, cienkim strumieniem wlej mleko oraz śmietankę (rób to ostrożnie, aby się nie poparzyć, bo powstanie dużo pary).
Ponownie podgrzej intensywnie mieszając trzepaczką, a gdy całość zacznie wrzeć, dodaj masło. Podgrzewaj jeszcze kilka minut, aż wszystkie się połączą. Wystudzony sos przelej do słoiczka i przechowuj w lodówce. Budyń przełóż na talerzyki, każdą porcję polej sosem karmelowym.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut Porcja: 420 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie