Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Budyń wanilinowy to smak naszego dzieciństwa
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 175
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 681
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 138
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 118
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 175
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 681
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 138
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 118
Składniki
Do niedużego garnka wlewamy ¾ szklanki przygotowanego przez nas mleka. Czekamy aż się zagotuje
Następnie dodajemy kawałek laski waniliowej i zostawiamy do zagotowania
Do szklanki z pozostałą częścią mleka wsypujemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Do momentu zniknięcia wszystkich grudek.
Następnie wyciągamy laskę wanilii z mlecznego wrzątku, dolewamy mączną zawiesinę do gorącego mleka, cały czas energicznie mieszając aż wszystko zgęstnieje
Deser przelewamy do kubków i studzimy. Możemy dodać do niego świeże owoce. Jeżeli chcemy, by nasz budyń miał smak czekoladowy, podczas gotowania dodajemy łyżeczkę kakao.