Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Budyń daktylowy"
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 788
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 788
Składniki
Kaszę jaglaną zalej wrzątkiem, przepłucz i odcedź (czynność powtórz).
Wsyp kaszę do rondelka z grubym dnem, dodaj mleko, daktyle, olej i szczyptę soli. Gotuj na małym ogniu do czasu, aż kasza będzie miękka (około 15 minut).
Czekoladę połam na kostki i dołóż do gorącego mleka z kaszą. Intensywnie mieszaj, do rozpuszczenia się czekolady, po czym zdejmij z ognia i przy pomocy ręcznego blendera zmiksuj na gładki, aksamitny budyń. Jeśli okaże się za gęsty, można podczas blendowania dodać kilka łyżek mleka więcej.
Gorący budyń podawaj z pestkami granatu, płatkami kokosowymi i migdałowymi.Źródło: Kurier TV