Buchty z dżemem

Buchty z dżemem
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: ilovebakepl
Pyszne bułeczki idealne na śniadanie.

Składniki

  • Mąka pszenna, 500 g
  • drożdże świeże, 20 g
  • mleko, 270 - 300 ml
  • Masło, roztopione, 60 g
  • jajko, 1 sztuka
  • cukier, 2,5 łyżki
  • sól, 1/4 łyżeczki
  • Skórka z cytryny, otarta, 1
  • Dżem malinowy lub inny
  • Do posmarowania masło, roztopione, 2 łyzki
  • Do opruszenia cukier puder

Przygotowanie

  1. Tortownicę o średnicy ok. 26 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Drożdże suche mieszamy z mąką, natomiast ze świeżymi najpierw robimy rozczyn. Jajko łączymy razem z mlekiem, cukrem i skórką otartą z cytryny. Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy mleko z jajkiem, dodajemy masło, sól i wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie elastyczne. Odstawiamy i przykrywamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (na około 1,5 godziny). Po tym czasie ciasto krótko wyrabiamy i dzielimy na 50 - 55 gramowe części. Z każdej części zrobić kulkę, którą rozpłaszczyć w dłoni (lub rozwałkować), na środek nakładać łyżeczkę nadzienia i skleić. Układać blisko siebie w tortownicy (powinny się stykać). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Przed pieczeniem smarujemy roztopionym masłem. Pieczemy w temp. 180ºC przez około 25 - 27 minut. Smacznego

Składniki
  • Mąka pszenna, 500 g
  • drożdże świeże, 20 g
  • mleko, 270 - 300 ml
  • Masło, roztopione, 60 g
  • jajko, 1 sztuka
  • cukier, 2,5 łyżki
  • sól, 1/4 łyżeczki
  • Skórka z cytryny, otarta, 1
  • Dżem malinowy lub inny
  • Do posmarowania masło, roztopione, 2 łyzki
  • Do opruszenia cukier puder
Składniki