Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Buchty nadziane chałwą"
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 96
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1780
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 54
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1595
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 96
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1780
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 54
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1595
Składniki
Ciasto: mleko lekko podgrzej. Dodaj drożdże, utrzyj. Dodaj po łyż- ce mąki i cukru, zamieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.
Masło stop, ostudź. Do miski wsyp resztę mąki i cukru, szczyptę soli i cukier waniliowy. Dodaj żółtko, wlej stopione masło i rozczyn drożdżowy. Dokładnie wyrób ciasto (jeśli będzie zbyt rzadkie, wsyp więcej mąki). Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.
Chałwę pokrój na 20 równych kawałków. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrób, uformuj wałek. Pokrój na 20 części. Z każdej uformuj placek, ułóż chałwę, zlep w kulkę.
Masło stop, wlej do blaszki (np. w kształcie gwiazdy). Ciasno ułóż buchty. Odstaw na 15 minut. Piecz ok. 30 minut w temp. 160°C.Źródło: Chwila dla Ciebie