Brzoskwiniowa kostka

Brzoskwiniowa kostka
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Mięciutkie ciasto biszkoptowe połączone z kremem maślano-budyniowym. Na wierzchu pyszna i chrupiąca beza z kokosem.

Składniki

  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 160 g cukru
  • 240 g mąki pszennej
  • 25 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Krem:
  • 5 żółtek
  • 1 puszka brzoskwiń w zalewie
  • 1 łyżka + 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 łyżka + 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 200 g masła
  • 1/2 szklanki zimnej wody
  • Beza kokosowa:
  • 220 g wiórków kokosowych
  • 5 białek
  • 220 g cukru pudru

Przygotowanie

  1. Biszkopt:
    Jajka połącz z cukrem i miksuj na wysokich obrotach przez około 10 minut (do uzyskania jasnej i puszystej masy).
    W międzyczasie rozpuścić masło w mikrofalówce.
    Do schłodzonego masła dodaj 1 łyżkę ubitych jajek i wymieszaj.
    Dodaj do jajek przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, ekstrakt waniliowy i delikatnie wymieszaj. Na koniec dodaj masło i ponownie wymieszaj.
    Dno formy o wymiarach 29x32 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylej na wierzch biszkopt, wyrównaj. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 stopni z pieczeniem termoobieg i piecz przez około 12 minut do tzw. suchego patyczka.

  2. Krem:
    Sok z brzoskwiń w puszce wlej do garnka i dodaj 1.2 szklanki zimnej wody. Zagotuj płyn. W osobnej misce roztrzep delikatnie żółtka z mąką kukurydzianą i pszenną. Całość dodaj do płynu (najlepiej powoli, energicznie mieszając) by nie powstały "gluty". Chwilę gotuj aż masa zgęstnieje i nabierze konsystencję budyniu. Odstaw w chłodne miejsce do całkowitego przestudzenia.
    Miękkie masło utrzyj na jasną masę i dodawaj po łyżce budyniu ciągle ucierając. Gdy masa się połączy dodaj brzoskwinie pokrojone w kostkę i posmaruj biszkoptowy blat.

  3. Beza:
    Białka ubij razem z cukrem na sztywną i lśniącą masę. Na sam koniec dodaj wiórki kokosowe i całość delikatnie wymieszaj do połączenia.
    Tą samą formę w której był pieczony biszkopt wyłóż papierem do pieczenia i rozprowadź bezę.
    Bezę wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piecz przez około 30 minut. Po upieczeniu odstaw na bok do wystudzenia.

  4. Na wierzch ciasta z kremem połóż bezę.
    Ciasto najlepiej jest trzymać w lodówce.
    Można jeszcze z wierzchu polać je czekoladą

Komentarze do przepisu (1)

hal_szka 22 stycznia 2019
Coś się w bezie pokręciło !
Składniki
  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 160 g cukru
  • 240 g mąki pszennej
  • 25 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Krem:
  • 5 żółtek
  • 1 puszka brzoskwiń w zalewie
  • 1 łyżka + 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 łyżka + 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 200 g masła
  • 1/2 szklanki zimnej wody
  • Beza kokosowa:
  • 220 g wiórków kokosowych
  • 5 białek
  • 220 g cukru pudru
Składniki