Brzoskwiniowa chmurka.

Brzoskwiniowa chmurka.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Ciasto z kremem brzoskwiniowym. Delikatne ciasto przełożone puszystym kremem brzoskwiniowym, oraz górną warstwą z dżemu brzoskwiniowego i prażonego kokosu.

Składniki

  • Biszkopt (blacha 30/25/6 cm):
  • jajka kurze 8 szt.
  • cukier 16 dag
  • mąka 24 dag
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • szczypta soli
  • Krem brzoskwiniowy:
  • serek mascarpone 50 dag
  • śmietana 36% 700 ml
  • galaretki brzoskwiniowe 2 szt.
  • cukier puder 3 łyżki
  • woda 400 ml
  • Składniki na górną, wierzchnią warstwę:
  • masło 1 łyżka
  • cukier 1 łyżka
  • wiórki kokosowe 6 dag
  • woda z cytryną 400 ml do nasączenia biszkoptów

Przygotowanie

  1. Wykonanie biszkoptu:

    Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy. Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitej piany dodajemy stopniowo cukier, cały czas miksujemy. Po dodaniu cukru dodajemy w odstępach kilkunastu sekundowych po jednym żółtku i mikserem miksujemy. Po dodaniu wszystkich żółtek mikser odstawiamy, dalej będziemy mieszać powoli, patką silikonową. Mąkę umieszczamy w przesiewaczu i stopniowo siejemy ją do ubitej piany, wolno mieszamy patką żeby nie naruszyć struktury ubitej piany. Po dodaniu wszystkiej mąki, wymieszaną masę wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy, równamy i wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni Celsjusza piekarnika. Pieczemy około 30 minut do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i z wysokości około 50 cm zrzucamy go z formą na blat szafki lub stołu. Biszkopt już nie opadnie. Studzimy, wyjmujemy z formy. Kroimy na blaty po całkowitym ostygnięciu.

  2. Wykonanie kremu brzoskwiniowego:

    Rozpuszczamy galaretki w 400 ml wrzącej wody, studzimy.

  3. Gęstniejące galaretki miksujemy z serkiem mascarpone. Ubijamy schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem. Ubitą śmietanę łączymy z masą serową, miksujemy na wolniejszych obrotach.

  4. Wykonanie ciasta:

    Formę po upieczeniu biszkoptu wykładamy papierem do pieczenia, możemy użyć ponownie tego samego papieru z pieczenia biszkoptu. Biszkopt dzielimy na dwa plastry. jeden plaster biszkoptu układamy na dno formy, nasączamy wodą z cytryną, rozkładamy gęstniejący krem, przykrywamy drugim nasączonym plastrem biszkoptu. Formę wstawiamy do lodówki na 30-40 minut. W między czasie prażymy na patelni z masłem i cukrem wiórki kokosowe. Podczas prażenia cały czas mieszamy, do momentu aż wiórki zrobią się brązowe. Musimy uważać żeby ich nie spalić. Wyjmujemy formę z ciastem z lodówki, nasączamy górną część ciasta wodą z cytryną. Na nasączoną warstwę nakładamy cienką warstwę kremu i dżemu i go równo rozsmarowujemy. Posypujemy prażonymi wiórkami kokosowymi i formę ponownie wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z formy, kroimy na 12 porcji.

  5. Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (4)

fafiatko 02 grudnia 2018
Ale pianka! w niedziele u Ciebie nie narzekają!
bryssska 03 grudnia 2018
Kocham ciasta z taka masa ;-D
babcitereskiciasta 04 grudnia 2018
Rarytasek biszkoptowy z pianka.:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Biszkopt (blacha 30/25/6 cm):
  • jajka kurze 8 szt.
  • cukier 16 dag
  • mąka 24 dag
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • szczypta soli
  • Krem brzoskwiniowy:
  • serek mascarpone 50 dag
  • śmietana 36% 700 ml
  • galaretki brzoskwiniowe 2 szt.
  • cukier puder 3 łyżki
  • woda 400 ml
  • Składniki na górną, wierzchnią warstwę:
  • masło 1 łyżka
  • cukier 1 łyżka
  • wiórki kokosowe 6 dag
  • woda z cytryną 400 ml do nasączenia biszkoptów
Składniki