Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Brukselka z suszonymi pomidorami"
Lubisz grzyby i poza sezonem tęsknisz za ich smakiem? Skorzystaj z rewelacyjn...
Odsłon: 1289
Proste ciasto na kwaśnej, gęstej śmietanie i oleju z rabarbarem. Zaczyna się...
Odsłon: 14737
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 342
Lubisz grzyby i poza sezonem tęsknisz za ich smakiem? Skorzystaj z rewelacyjn...
Odsłon: 1289
Proste ciasto na kwaśnej, gęstej śmietanie i oleju z rabarbarem. Zaczyna się...
Odsłon: 14737
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 342
Składniki
Brukselkę opłucz pod bieżącą wodą, odetnij twarde końcówki i usuń wierzchnie liście. W głąbie każdej brukselki zrób nacięcie w kształcie litery X, dzięki czemu szybciej się ugotuje. Cebulę i czosnek obierz z łupin i drobno posiekaj. Pomidory osącz z nadmiaru oliwy i pokrój w drobną kostkę.
Do dużego rondla włóż brukselkę, posiekaną cebulę oraz czosnek. Dodaj pół łyżeczki cukru, wlej olej oraz wodę (tyle, aby zakryła dno rondla do wysokości pół centymetra). Rondel przykryj szczelnie pokrywką i wstaw na średni ogień. Gotuj 10-15 minut, aż brukselka będzie miękka i stanie się jasnozielona. Następnie dodaj drobno pokrojone suszone pomidory i wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Gotowe danie przełóż do miseczek. Udekoruj świeżymi listkami bazylii. Podawaj na ciepło lub jako zimną przekąskę ze świeżym pieczywem.
35 minut Porcja: 320 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie