Brownie z żurawiną i orzechami

Brownie z żurawiną i orzechami
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: monialubi
Mocno czekoladowe ciasto brownie tym razem z żurawiną

Składniki

  • 200g gorzkiej czekolady
  • 150g masła
  • 150g posiekanej suszonej żurawiny
  • 50ml likieru amaretto
  • 50ml mleka
  • 4 jaja
  • 150g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 150g pszenicy, drobno zmielonej
  • 50g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g orzechów włoskich, pokrojonych
  • kakao lub cukier puder do posypania

Przygotowanie

  1. Piekarnik podgrzać do 160 stopni. Prostokątną formę (35cm x 25cm) wyłożyć papierem do pieczenia.

  2. Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić.

  3. W jednej misce wymieszać ostudzoną masę czekoladową z żurawiną, likierem amaretto, mlekiem, jajkami, cukrem i cynamonem. W drugiej misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i orzechy. Dodać do ciasta.

  4. Ciasto przełożyć do formy i wygładzić. Piec 20-25 minut. Po ostudzeniu posypać kakao lub cukrem pudrem.

Składniki
  • 200g gorzkiej czekolady
  • 150g masła
  • 150g posiekanej suszonej żurawiny
  • 50ml likieru amaretto
  • 50ml mleka
  • 4 jaja
  • 150g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 150g pszenicy, drobno zmielonej
  • 50g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g orzechów włoskich, pokrojonych
  • kakao lub cukier puder do posypania
Składniki