Brownie z wiśniami

Brownie z wiśniami
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: wjosna
jedno z najpopularniejszych ciast świata i jednocześnie najprostszych- brownie. U mnie z dodatkiem wiśni kandyzowanych i kawałków czekolady

Składniki

  • 300 g gorzkiej czekolady (70%)
  • jajka
  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 130 g mąki
  • 1/2 szklanki wiśni kandyzowanych lub z zalewy

Przygotowanie

  1. Nagrzać piekarnik do 160 stopni i wyłożyć formę do pieczenia papierem (średnica 20 cm)
    Dwie czekolady rozpuścić na małym ogniu z masłem a jedną posiekać na małe kawałeczki. Odstawić rozpuszczone masło i czekoladę do przestygnięcia.

  2. Ubić jajka z cukrem Dodać masę czekoladową i zmiksować na małych obrotach.
    Przesiać mąkę i dodać do masy, również zmiksować na małych obrotach. Wmieszać
    połowę wiśni i czekolady . Przełożyć do formy, na wierzch wyłożyć resztę wiśni i czekolady.
    Piec 20-25 minut. Przed zjedzeniem ciasto musi całkowicie przestygnąć.

Składniki
  • 300 g gorzkiej czekolady (70%)
  • jajka
  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 130 g mąki
  • 1/2 szklanki wiśni kandyzowanych lub z zalewy
Składniki