Brownie z morelami i bezą włoską

Brownie z morelami i bezą włoską
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
To ciasto robię, gdy potrzebuję szybkiego deseru dla niespodziewanych gości :)

Składniki

  • 120g masła
  • 200g czekolady gorzkiej(70%)
  • 110g cukru
  • 164g mąki
  • 1 jajko
  • sok z połówki pomarańczy otarta skórka z 1 pomarańczy
  • 2 kieliszki rumu
  • 600g moreli
  • ⅓ szklanki rumu
  • 30g cukru
  • 2 łyżeczki agaru
  • 2 białka
  • 150g cukru
  • 30ml wody

Przygotowanie

  1. Rozpuszczamy masło i dodajemy do niego gorzką czekoladę. Następnie ucieramy jajko z cukrem, wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy, wlewamy rum i dopiero po tym dodajemy masę czekoladową, a na sam koniec sok z pomarańczy i skórkę z niej. Dokładnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto, przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach. Wyciągamy z piekarnika i studzimy. Morele drylujemy, wkładamy do garnka, wlewamy alkohol i cukier, odparowujemy. Dodajemy agar i blendujemy na gładką masę. Wykładamy na brownie. W garnuszku wsypujemy cukier i wodę. Gotujemy do momentu uzyskania 118 stopni. W międzyczasie ubijamy białka na sztywno, gdy syrop jest gotowy, cienką strużką wlewamy do białek, cały czas miksując na najwyższych obrotach aż do wystudzenia. Piana powinna być bardzo sztywna i błyszcząca. Przekładamy bezę do rękawa i dekorujemy wierzch, opalamy palnikiem do Crème brûlée.

Komentarze do przepisu (4)

KulinarnaChwila 06 czerwca 2019
Pyszne ciasto:)
slodkisentyment 06 czerwca 2019
Pyszne i piękne :)
pelen_brzuszek 06 czerwca 2019
jakie cudne :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 120g masła
  • 200g czekolady gorzkiej(70%)
  • 110g cukru
  • 164g mąki
  • 1 jajko
  • sok z połówki pomarańczy otarta skórka z 1 pomarańczy
  • 2 kieliszki rumu
  • 600g moreli
  • ⅓ szklanki rumu
  • 30g cukru
  • 2 łyżeczki agaru
  • 2 białka
  • 150g cukru
  • 30ml wody
Składniki