Brownie z batatów według Ewy Wachowicz

Brownie z batatów według Ewy Wachowicz
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Ewa_Gotuje
Słodkie ziemniaki to nie tylko idealny dodatek do dania głównego, ale również wyśmienity materiał na... przepyszne ciasto! Przepis pochodzi z 421. odcinka programu "Ewa Gotuje".

Składniki

  • 2 bataty
  • 1 dojrzały banan
  • 200 g daktyli bez pestek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 70 g masła orzechowego
  • 2 tabliczki czekolady gorzkiej min. 70% kakao
  • sałatka owocowa:
  • truskawki
  • maliny
  • borówki
  • syrop klonowy

Przygotowanie

  1. Bataty ugotować. Wystudzić, obrać ze skórki. Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut. Po tym czasie odsączyć na sicie.

  2. Tabliczkę czekolady roztopić w misce umieszczonej na garnku z wrzątkiem.
    Bataty pokroić na kawałki. Przełożyć do miksera. Dodać pokrojone banany oraz daktyle. Przyprawić cynamonem. Dosypać kakao i mąkę ryżową. Dodać masło orzechowe i płynną czekoladę. Zmiksować.

  3. Pokroić i dorzucić drugą czekoladę. Masę wymieszać i przełożyć do kwadratowej foremki (24 x 24 cm, wyłożona papierem, dno i boki wysmarowane olejem i wysypane kakao).

  4. Wyrównać i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. C. Piec przez 40-45 minut.
    Po upieczeniu wystudzić i schłodzić w lodówce.
    Podawać z sałatką owocową z truskawek, malin i borówek oraz syropu klonowego.

Składniki
  • 2 bataty
  • 1 dojrzały banan
  • 200 g daktyli bez pestek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 70 g masła orzechowego
  • 2 tabliczki czekolady gorzkiej min. 70% kakao
  • sałatka owocowa:
  • truskawki
  • maliny
  • borówki
  • syrop klonowy
Składniki