Brownie pomarańczowe

Brownie pomarańczowe
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Intensywnie czekoladowe z pomarańczową nutką w tle :)

Składniki

  • 2 gorzkie czekolady
  • szczypta soli
  • skórka starta z dużej pomarańczy
  • sok z dużej pomarańczy
  • 12 dag mąki
  • 5 jajek
  • 20 dag masła
  • 30 dag cukru
  • 2 czubate łyżki kakao

Przygotowanie

  1. Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Wystudzić i dodać sok z wyciśniętej pomarańczy, wymieszać.

  2. Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawać cukier dalej miksując. Gdy piana jest lśniąc, dodawać po 1 żółtku i ubijać na najmniejszych obrotach. Następnie wolnym strumieniem wlewać roztopioną czekoladę do ubitych białek i mieszać łyżką do połączenia się składników. Na samym końcu dodać skórkę startą z pomarańczy, przesianą mąkę z kakao. Delikatnie wymieszać. Piec w 180C przez około 35min.

Komentarze do przepisu (4)

GREGORHSPEED 11 listopada 2015
Pysznie wygląda <3
anna-martyka-3 12 listopada 2015
dziękuję :*
Futka 12 listopada 2015
Moje ulubione ciasto! Z tymi dodatkami musi być bajecznie smaczne :) Wygląda niezwykle apetycznie :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 gorzkie czekolady
  • szczypta soli
  • skórka starta z dużej pomarańczy
  • sok z dużej pomarańczy
  • 12 dag mąki
  • 5 jajek
  • 20 dag masła
  • 30 dag cukru
  • 2 czubate łyżki kakao
Składniki