Brownie buraczkowe z daktylami i morelami

Brownie buraczkowe z daktylami i morelami
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: DoktorGosia
Zdrowe, pyszne i pięknie się prezentuje. Połączenie idealne i jak się okazuje, możliwe do osiągnięcia w bardzo prosty sposób. To ciasto mnie urzekło swoją prostotą i niewymuszonym wyrafinowaniem. Uwielbiam jego naturalną słodycz, jedwabistość i moc endorfin uwalnianych z każdym kęsem. Musicie koniecznie spróbować:)

Składniki

  • Szklanka ugotowanych, startych buraków
  • 1 szklanka dowolnej mąki - ja dodałam mieszankę maki pszennej, owsianej i amarantusowej
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/3 szklanki ksylitolu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 200 g czekolady gorzkiej dobrej jakości
  • Garść pokrojonych suszonych daktyli i moreli

Przygotowanie

  1. Utrzyj jajka z ksylitolem. Dodaj olej, mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Dodawaj po łyżce buraczków mieszając delikatnie.

    Do masy dodaj pokruszoną czekoladę i suszone owoce.

    Przelej masę do formy do pieczenia.

    Ciasto pieczemy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni.

  2. Wystudzone ciasto możemy udekorować polewą czekoladową i bakaliami.

    Smacznego:)

Komentarze do przepisu (2)

Konfiturka 31 maja
Prosze podac ile jajek.
DoktorGosia 01 czerwca
Ja dodaję trzy jajka do ciasta w tej wersji.
Składniki
  • Szklanka ugotowanych, startych buraków
  • 1 szklanka dowolnej mąki - ja dodałam mieszankę maki pszennej, owsianej i amarantusowej
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/3 szklanki ksylitolu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 200 g czekolady gorzkiej dobrej jakości
  • Garść pokrojonych suszonych daktyli i moreli
Składniki