Brownie

Brownie
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: maluszekk
Pyszne, bardzo czekoladowe i zawsze wychodzi.

Składniki

  • czekolada 200 g (2 tabliczki, u mnie była jedna gorzka i jedna mleczna)
  • masło 200 g
  • mąka pszenna 100 g
  • cukier 200 g
  • jajka 6 sztuk
  • DO DEKORACJI:
  • czekolada biała 100 g
  • mleko 4 łyżki
  • posypka dekoracyjna

Przygotowanie

  1. Czekoladę z masłem rozpuścić (najlepiej na parze, by uniknąć przypalenia). Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, nadal miksując dodać żółtka, a następnie wlać lekko przestudzoną czekoladę z masłem. Dodać mąkę i dokładnie, ale delikatnie wymieszać (mikser najlepiej ustawić na najniższe obroty). Wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 °C. Do dekoracji rozpuściłam białą czekoladę z mlekiem i posypałam posypką dekoracyjną. Ciasto najlepiej pokroić na małe kawałki, ponieważ jest bardzo sycące.

Komentarze do przepisu (7)

anetaa26 05 czerwca 2013
do wyprobowania :)
Annuar 05 czerwca 2013
Chodzi za mną jakieś smaczne, wilgotne brownie, jako przeciwwaga do kruchych ciastek. Tylko napisz proszę jakiej... Czytaj całość »
Chodzi za mną jakieś smaczne, wilgotne brownie, jako przeciwwaga do kruchych ciastek. Tylko napisz proszę jakiej blaszki użyłaś (wymiary)? Wiem, ze brownie wychodzi niskie, ale nie chciałabym by było zbyt niskie ;)
Konto usunięte 05 czerwca 2013
Czekoladowa doskonałość :))
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • czekolada 200 g (2 tabliczki, u mnie była jedna gorzka i jedna mleczna)
  • masło 200 g
  • mąka pszenna 100 g
  • cukier 200 g
  • jajka 6 sztuk
  • DO DEKORACJI:
  • czekolada biała 100 g
  • mleko 4 łyżki
  • posypka dekoracyjna
Składniki