Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Brokułowo-kalafiorowa zapiekanka"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 95
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 64
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 276
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5429
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 95
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 64
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 276
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5429
Składniki
Na patelni topię masło, oprószam je mąką i krótko zasmażam. Dolewam mleko. Ciągle mieszając gotuję dalej, aż sos zacznie lekko gęstnieć. Przyprawiam go solą, gałką i pieprzem. Chleb kroję w kostkę, rumienię na suchej patelni.
Brokuły oraz kalafior oczyszczam, myję i dzielę na małe różyczki. Wrzucam je do posolonego wrzątku i gotuję przez 2-3 minuty. Odcedzam i dobrze osączam na sitku. Połowę różyczek brokuła dodaję do sosu beszamelowego i miksuję na gładko. Koperek siekam, połowę dodaję do sosu.
Na spodzie żaroodpornej formy rozsmarowuję sos. Układam na nim kalafior, pozostałe różyczki brokuła oraz pomidorki pokrojone na połówki. Piekę ok. 30 minut w temperaturze 180 st. Po tym czasie na wierzchu zapiekanki układam grzanki i mozzarellę pokrojoną w plasterki. Piekę 5 minut.Źródło: Tina