Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Brokułowa sałatka z orzeszkami"
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 63
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 160
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 184
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 63
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 160
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 184
Składniki
Odłóż 5 dag nerkowców. Resztę orzeszków wrzuć do garnka. Zalej wodą, tak by były przykryte. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj 10 minut. Osącz, odłóż do wystudzenia. Brokuły oczyść, umyj, podziel na różyczki, ugotuj w posolonej wodzie. Odcedź, wystudź.
Odłożone nerkowce posiekaj i razem z pestkami słonecznika zrumień na suchej patelni. Żurawinę posiekaj. Cebule obierz, pokrój w kostkę. Ugotowane orzechy wymieszaj z miodem i curry. Dolej 3 łyżki wody, ocet i oliwę. Zmiksuj.
Sos przypraw solą oraz pieprzem. Brokuły pokrój w kostkę, wymieszaj z żurawiną i cebulą. Posyp zrumienionym słonecznikiem i nerkowcami. Polej sosem.
ok. 30 min, 1 porcja zawiera ok. 440 kcal. Ok. 4,20 zł za porcjęŹródło: Tina