Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Brioszki z konfiturą"
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 59
Danie obiadowe z wykorzystaniem makaronu jest proste w przygotowaniu, wzbogac...
Odsłon: 90
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 129
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 28
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1120
Przepis dnia
Doskonały zamiennik pieczywa dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub ketog...
Odsłon: 530
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 59
Danie obiadowe z wykorzystaniem makaronu jest proste w przygotowaniu, wzbogac...
Odsłon: 90
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 129
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 28
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1120
Przepis dnia
Doskonały zamiennik pieczywa dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub ketog...
Odsłon: 530
Składniki
Do ciasta podstawowego dodaj 100 g masła, przygotuj je według przepisu ze strony 38. Odstaw do wyrośnięcia na mniej więcej 40 minut.
Formę posmaruj odrobiną masła. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć na stolnicy oprószonej mąką. Oderwij 1/3 ciasta. Uformuj z niego 12 kuleczek (położysz je na wierzchu brioszek) i ułóż je na stolnicy oprószonej mąką. Z reszty ciasta zrób 12 większych kulek, połowę włóż do wgłębień w formie. Pozostałe duże i mniejsze kulki ułóż na stolnicy i przykryj lnianą lub bawełnianą ściereczką. Pozostaw na 20 minut, aby ponownie wyrosły.
Piekarnik rozgrzej do 175°C. W kulkach, które włożyłaś do formy na brioszki, końcem drewnianej łyżki zrób dołeczki. Nałóż do nich po łyżeczce konfitury. Przykryj mniejszymi kulkami.
Wierzch ciastek posmaruj żółtkiem roztrzepanym z mlekiem. Wstaw brioszki do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Studź w formie ok. 10 minut. Potem je wyjmij i odstaw, aż całkowicie wystygną. W ten sam sposób przygotuj pozostałe brioszki. Przed podaniem ciastka oprósz cukrem pudrem.Źródło: Twój Styl