Bounty

Bounty
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: kasia882
Jeśli ktoś lubi wiórki kokosowe to trafił idealnie. Wilgotny czekoladowy biszkopt i moc kokosu przyprawia o zawrót głowy!

Składniki

  • Składniki na biszkopt:
  • 5 jaj
  • ¾ szklanka mąki pszennej
  • ½ szklanka cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Składniki na masę:
  • 3 szklanki mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • ½ szklanka cukru
  • 20-25 dag wiórek kokosowych
  • 1 kostka masła
  • Ponadto:
  • 1 czekolada deserowa
  • ½ czekolady mlecznej
  • 4 łyżki mleka

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, ubić. Dodać kolejno żółtka i nadal ubijać. Na koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać wszystkie składniki. Piec 30 minut w 170oC.

    Masa: Cukier i 2½ szklanki mleka zagotować. Następnie dodać wiórki kokosowe i gotować nadal na średnim ogniu przez około 20 min. Do gotującej się masy kokosowej dodać masło. Budyń rozprowadzić w ½ szklanki mleka i dodać do gotującej się masy kokosowej. Wszystko dokładnie wymieszać i zostawić do wystygnięcia.

    Polewa: Roztopić czekoladę wraz z mlekiem na parze.

  2. Biszkopt przekroić na 2 części. Na upieczone ciasto kakaowe, wyłożyć ostudzoną masę kokosowo-budyniowo. Na to wyłożyć drugą część ciemnego biszkoptu. Całość polać czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi.

Komentarze do przepisu (7)

KORAL 13 marca 2019
Fajne ciasto, my lubimy kokoski :)
kasia882 13 marca 2019
a wiec trzeba zrobić to ciacho ;)
pelen_brzuszek 13 marca 2019
najlepsze!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Składniki na biszkopt:
  • 5 jaj
  • ¾ szklanka mąki pszennej
  • ½ szklanka cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Składniki na masę:
  • 3 szklanki mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • ½ szklanka cukru
  • 20-25 dag wiórek kokosowych
  • 1 kostka masła
  • Ponadto:
  • 1 czekolada deserowa
  • ½ czekolady mlecznej
  • 4 łyżki mleka
Składniki