Borówkowy sernik bez pieczenia

Borówkowy sernik bez pieczenia
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Zapraszam na rewelacyjny i szybki sernik na zimno z borówkami :)

Składniki

  • blaszka 25x25 -około 300g herbatników (mi na jedną warstwę wchodziło 20sztuk małych herbatników)
  • -1 kg sera sernikowego z wiaderka -300ml śmietany 30% -1,5 szklanki cukru pudru
  • -250g borówek -2,5 łyżki zelatyny -125ml gorącej wody
  • PIANKA -1 śnieżka (bita śmietanan w proszku) -200ml zimnego mleka
  • -0,5 łyżki żelatyny -100ml gorącej wody
  • DODATKOWO -czekolada deserowa do posypania ciasta

Przygotowanie

  1. Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia.

    MASA SEROWA

    Borówki blendujemy na mus.Do dużej miski dajemy ser, dodajemy mus z borówek oraz cukier puder i wszystko miksujemy na gładką masę.

  2. Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy do masy serowej. Wszystko dokładnie miksujemy.
    W 125ml wrzątku rozpuszczamy żelatynę, dokładnie mieszamy i studzimy.
    Żelatynę dodajemy do masy serowej i dokładnie miksujemy chwilę na wysokich obrotach.

  3. Dno blaszki wykładamy herbatnikami, na nie dajemy połowę masy serowej, przykrywamy kolejną warstwą herbatników i dajemy resztę masy

  4. dajemy trzecią warstwę herbatników.Ciasto dajemy do lodówki.

  5. MASA ŚMIETANKOWA

    Śnieżkę ubijamy w 200ml mleka.
    Następnie w osobnej miseczce mieszamy żelatynę w 100ml wrzątku, studzimy.
    Żelatynę dajemy do śnieżki i mieszamy.

  6. Masę wylewamy na ciasto.
    Wsadzamy całość do lodówki by stężało.

  7. Następnie trzemy na ciasto czekoladę.

  8. Polecam by ciasto poleżało w lodówce najlepiej całą noc by herbatniki namiękły.

    Ciasto wtedy rewelacyjnie się kroi, pięknie wygląda i wspaniale smakuje.

Komentarze do przepisu (7)

SlodkoSlodka83 14 sierpnia 2018
Wygląda cudnie :-)
GREGORHSPEED 15 sierpnia 2018
Cudo <3
patros 15 sierpnia 2018
Piekny jest!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • blaszka 25x25 -około 300g herbatników (mi na jedną warstwę wchodziło 20sztuk małych herbatników)
  • -1 kg sera sernikowego z wiaderka -300ml śmietany 30% -1,5 szklanki cukru pudru
  • -250g borówek -2,5 łyżki zelatyny -125ml gorącej wody
  • PIANKA -1 śnieżka (bita śmietanan w proszku) -200ml zimnego mleka
  • -0,5 łyżki żelatyny -100ml gorącej wody
  • DODATKOWO -czekolada deserowa do posypania ciasta
Składniki